ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ ПРОВЕДЕ
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЪБОР
“ЗЛАТНА ЕСЕН – ЕТРОПОЛЕ 2014”

   В традиция се превръна провеждането на Национален туристически събор „Златна есен” в Община Етрополе. Туристическият събор се провежда в последната седмица на месец септември по случай Световния ден на Туризма.
   От 1980 година Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма на 27 септември, с цел да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.
   Трети национален туристически събор “Златна есен – Етрополе 2014” бе проведен от 26 до 28.09.2014 г. на “Кокалското”, под патронажа на кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев и със съдействието на Българска федерация по туризъм, клуб “Туризъм и екология” и “Алианс Български Командоси”.
   Туристическият събор бе открит от заместник-кмета на община Етрополе Росица Христова. Госпожа Христова приветства участниците и им пожела успех в спортно-туристическите състезания. Тя сподели, че Общината е отворена за такива прояви в сферата на туризма и за в бъдеще ще продължи да подкрепя провеждането на подобни мероприятия. На откриването присъстваше Делка Кавъркова – секретар на Българска федерация по туризъм, която за трета поредна година провежда състезанията в туристическия събор.
   В събора участие взеха 60 ученици от Етрополе (СОУ „Христо Ясенов”, Професионална гимназия „Тодор Пеев”, клуб “Туризъм и екология‘‘, „Млад командос”) и от Ботевград (ОУ ,,Никола Вапцаров”). Учениците, запалени по спорта и туризма се състезаваха в две възрастови групи, разпределени в 4 отбора в първа възрастова група (4–7 клас) и в 5 отбора във втора възрастова група (8 –12 клас) в спортно – туристически игри: майсторско управление на велосипед, дартс, стрелба с въздушна пушка, щафета, конкурс за най – хубава рисунка, посветена на Етрополе, палене на огън, опъване на палатка, оказване на първа долекарска помощ и художествена самодейност.
   Комплексното класиране на трети национален туристически ученически събор за купа “Златна есен – Етрополе 2014” бе за І и за ІІ възрастова група.
   В групата от 4 – 7 клас купа за първо място спечели отборът на ОУ „Никола Вапцаров” – град Ботевград с 24 точки. На второ място се класираха„Млад командос” – град Етрополе с 19 точки, атрето място заеха възпитаниците на СОУ „Христо Ясенов” с 14 точки. На четвърто място се нареди клуб „Туризъм и екология” с 12 точки.
   В групата от 8 – 12 клас купа за първо място спечели СОУ „Христо Ясенов” – град Етрополе с 20 точки, за второ място Клуб „Туризъм и екология” – град Етрополе с 19 точки, за трето място Млад командос – град Етрополе – 16 точки.На четвърто място се класираПрофесионална гимназия „Тодор Пеев”- град Етрополе с 14 точки и на пето място ОУ „Никола Вапцаров” – град Ботевград с 7 точки.
   Медалите на спечелилите отбори в различните спортно – туристически игри връчиха ръководителите на отборите: Кати Дочева, Цецка Николова, Мария Дочева от град Етрополе и Веселин Марков от град Ботевград.
   Победителите бяха удостоени с купи, връчени им от секретаря на Българска федерация по туризъм Делка Кавъркова.